Poboljšanje statusa i uloge finansijskog forenzičara u krivičnom postupku

Poboljšanje statusa i uloge finansijskog forenzičara u krivičnom postupku

Novembar 9, 2020

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj je 5. novembra održao onlajn prezentaciju Uporedne pravne analize o ulozi finansijskog forenzičara u krivičnom postupku, na kojoj su učešće uzeli predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije u sudovima i javnim tužilaštvima, Uprave za sprečavanje pranja novca, kao i predstavnici lokalnog ogranka Udruženja istražitelja finansijskih prevara (ACFE) i privatnog sektora.

Projekat za odgovornu vlast je, uz pomoć profesora Roba Mekaskera, stručnjaka za međunarodni organizovani kriminal, pripremio pravnu analizu položaja i uloge finansijskog forenzičara u uporednim pravnim sistemima, kako bi skrenuo pažnju na prednosti korišćenja instituta finansijskog forenzičara u krivičnom postupku. U analizi su detaljno razmotrene odredbe domaćeg zakonodavstva i prakse u delu koji se odnosi na položaj i ulogu sudskih veštaka, stručnih savetnika i finansijskih forenzičara u krivičnom postupku, sa preporukama za poboljšanje normativnog okvira u toj oblasti. Institut finansijskog forenzičara se u uporednim pravnim sistemima pokazao kao vrlo efikasan alat u istragama i procesuiranju finansijskih i koruptivnih krivičnih dela, pre svega kao pomoć tužiocima u razlučivanju kompleksnih finansijskih transakcija.

Nakon prezentacije uporedne analize, usledila je interaktivna diskusija koja je pružila uvid u to kako finansijski forenzičari trenutno obavljaju svoju dužnost. Osim toga, diskusija je  rezultirala i praktičnim savetima o tome na koji način se uloga finansijskog forenzičara u krivičnom postupku može poboljšati.

Učesnici diskusije su se saglasili oko preporuka koje imaju za cilj poboljšanje statusa finansijskog forenzičara u krivičnom postupku, pre svega u delu vezanom za dokaznu snagu izveštaja finansijskog forenzičara i izjednačavanje položaja finansijskog forenzičara sa položajem drugih stručnih lica u krivičnom postupku.

Ovaj vebsajt koristi kolačiće kako bi vam omogućio da njegov sadržaj pregledate na najbolji način. Saznaj više U redu